UNESCO’dan hem prestij hem tanıtım

Seray Şahinler/İSTANBUL Manisa’da bulunan “Sardes Antik Kenti ve Bin Tepe Lidya Tümülüsleri”, 12 Temmuz’da yapılan Dünya Miras Komitesi 47’inci oturumda UNESCODünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Antik Lidya Krallığı’nın başkenti Sardes’in kraliyet nekropolü olan Bin Tepeler, Lidya krallarının ve soylularının mezarlarını içeren 119 tümülüsten oluşuyor. Daha önce geçici listede bulunan tarihi alan böylece bütünüyle UNESCO Dünya Miras Listesi’nde…
Haberin Devamı
Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Tümülüsü böylece UNESCO’ya Türkiye’den kaydedilen 22’nci miras alanı oldu. Sardes yerleşim alanında bulunan surlar, altın işlikleri, Artemis Tapınağı, hamam-gymnasium, sinagog gibi yapılar ve bölgenin arkeolojik ve peyzaj unsurları da UNESCO korunmasına alınmış oldu. UNESCO resmi sitesinde “Sardes, zenginliği ve erken dönem sikke üretimiyle tanınan güçlü bir Demir Çağı medeniyeti olan Lidyalıların (MÖ 8-6. yüzyıllar) başkentiydi. Şehir, surları, terasları ve yerleşim yerleri, kutsal alanlar ve mezarlıklar da dahil olmak üzere farklı bölgeleri ile benzersiz bir kentsel yapıya sahipti” ifadeleri yer aldı.
Peki tarihi bir alanın Dünya Miras Listesi’ne alınması ne anlama geliyor? Bir ülke Dünya Mirası Sözleşmesi’ni imzalayıp Dünya Mirası Listesi’ne alanlarını kaydettirdiğinde ilk büyük getirisi prestij oluyor. Aynı zamanda miras varlıklarına sağlanan koruma ve muhafaza da artırılıyor. UNESCO’nun alanlara kazandırdığı görünürlük de turizm faaliyetlerine doğrudan etki ediyor.
Haberin Devamı
Dünyada bulunan nadide kültürel ve doğal alanları korumayı amaçlayan Dünya Mirası Listesi, ülkelere uluslararası arenada tanınırlık mekanizması da kazandırıyor. Tarihi alanların birçoğunda koruma projeler için de finansal ve teknik yardım desteği de sağlanabiliyor.
Kültürel mirasın korunması ve muhafaza edilmesinde tüm kıtalarda, tüm kültürlerin eşit saygınlığa sahip olması da esas alınıyor.
Türkiye’den nereler var?
Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Kayalıkları, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, İstanbul’un Tarihi Alanları, Hattuşa: Hitit Başkenti, Nemrut Dağı, Hierapolis-Pamukkale, Xanthos-Letoon, Safranbolu Şehri, Truva Arkeolojik Alanı, Selimiye Camii ve Külliyesi, Çatalhöyük Neolitik Alanı, Bursa ve Cumalıkızık, Bergama, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, Efes, Ani Arkeolojik Alanı, Afrodisias, Göbeklitepe, Arslantepe Höyüğü, Gordion, Ortaçağ Anadolu’sunun Ahşap Hipostil Camileri kalıcı listede yer alan diğer alanlarımız.
Haber Kaynak : MILLIYET.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”